Рядко възнаграждавам с ревю филми, излезли на голям екран, но Аз

...
Рядко възнаграждавам с ревю филми, излезли на голям екран, но Аз
Коментари Харесай

Аз преди теб

Рядко " заплащам " с ревю филми, излезли на огромен екран, но  " Аз преди теб " на Тиа Шарък (по книга на Джоджо Мойс) е специфичен случай, едно от сантименталните феномени на годината (оценка 7.7 в IMDb), което мъчно ще излезе от десетката ми! Ще подмята, че е ненапълно сръчна постмодерна компилация от  " Любовна история " и  " Вината в нашите звезди ", само че с несравним дух, атмосфера и уникалност...

Нито едно сантиментално, сълзливо, незадълбочено и плоско любовно факсимиле не е подценено, само че са по този начин претворени, че работят безотказно, и то без да нервират, а единствено насочват страстите към безшумно стенание. Уил Трейнър (Сам Клафлин) е богат, хубав, неустрашим и харизматичен плейбой, падащ си по рискови занимания и рисковани спортове, квалифициран в скъпи колежи и осъществен, със лична тежест и скъпоплатено прехранване и с съвършена другарка. След злополука (не кара мотора, а е пешеходец в дъжда) е инвалидизиран от главата надолу и се движи единствено с компютризирана количка в фамилното имение. Понякога голямата тъга би трябвало да се одобри, осмисли, преглътне и да се продължи напред, тъй като може и да остави едно ярко и съкровено възприятие... Лу Кларк (Емилия Кларк) е не изключително образована дългогодишна келнерка от междинната класа, с къси крайници и трътлеста, само че очарователна, непосредствена, добра и грижовна (когато се усмихне, лицето ѝ необичайно се сбръчква и хлътва в средата, а ти си подготвен да паднеш ничком пред нея и да ѝ обещаеш всичко на света), с руса коса, здрав цвят на миловидното лице и нерешителен, обезоръжаващ и пленяващ взор. Тя е наета за негова болногледачка, той е ядосан, угрижен, намусен, нападателен и благосклонен, афектиран на целия свят и непрекъснато я предизвика и нервира, а тя преглъща търпеливо всичко.

Детайлите, които ни сграбчват, са нейното облекло (всяка жена би трябвало да гледа този филм, най-малкото с цел да се образова по какъв начин се съчетават оранжева жилетка, зелена пола, виолетови чорапи и обувки като на " леприкон-травестит " ), неговото обръсване и моментът, когато я кара да гледа чудесния  " Хора и богове " (промотира го като " френско гей порно " ). По-късно тя се пробва да заведе приятеля си Патрик (Матю Люис), невъзпитан и добросърдечен тъпанар, триатлонист с изваяно тяло, просветеност на зелена еуглена и наличие и съблазън на плюшена табуретка, на " Всичко за майка ми ", а той дава отговор: " Защото знаем испански?! Два билета за новия с Уил Феръл!!! ".

Важна детайлност, фалшификация и тласък на действието са неговите родители - изпития и кльощав учтив надменен благородник Стивън (Чарлз Данс), поддържаната и стройна повехнала, само че впечатляваща и тросната Камила (Джанет Мактиър), както и нейните - наблюдателния, почтен, трудолюбив и житейски умен Бърнард (Брандан Койл) и живата, бъбрива и слънчева Джози (Саманта Спайро). Женски здравомислещ коментар вмъква и сестра ѝ Катрина (Джина Коулман), наблюдателна, схватлива и с малко дете. И да, Уил и Лу се влюбват, той извършва ролята на професор Хигинс, тя на Илайза в " Пигмалион ", само че всичко е толкоз прелестно, нежно и гладко, тъй като неговата рутина е насмешлива и самокритична, не егоцентрична, а нейното (уж) незнание се компенсира с хъс, добрина до доверчивост, неприкритост, ранимост и безоблачен оптимизъм. Изведнъж научаваме, че той си е резервирал ден и час за асистирано самоубийство (евтаназия) в Швейцария... Нейните под паника опити да го откаже и забави той отвърна с: " Този живот не е моят! А в никакъв случай няма да си простя, в случай че те привържа към себе си, един полутруп, и те лиша от благоприятни условия, развиване, знания и в последна сметка пълноценно благополучие! ".

Понякога голямата тъга би трябвало да се одобри, осмисли, преглътне и да се продължи напред, тъй като може и да остави едно ярко и съкровено възприятие, носталгичен облагородяващ спомен, и да бъде коректив и пътеводна светлина за по-нататъшното ни житейско държание. Крачиш волно, без да се самоизяждаш от горчиви черни мисли, само че не забравяш, скътал в сърцето си...

Боян Атанасов е жива софийска легенда, човек на живота, на киното, на театъра, на музиката. Само който не го познава, единствено той не се е впечатлявал от неговите енциклопедични познания в гореизброените области и освен в тях. За наша наслада Боян има личен блог, публикации от който публикуваме при нас с неговото общително единодушие. Останалите му титанични материали можете да откриете тук.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР